Wat is osteopathie?

Kom alles te weten over osteopathie

Wat is osteopathie?​

Osteopathie vindt zijn oorsprong in Amerika in het jaar 1874 en is inmiddels bekend over de hele wereld. Dr. A.T. Still was de grondlegger van de osteopathie en heeft onderzoek gedaan naar de samenhang tussen de anatomische structuren in het lichaam.

Osteopathie is dan ook een holistische behandelwijze die op zoek gaat naar de samenhang tussen de verschillende gewrichten en weefsels in het lichaam. Het is gebaseerd op de klassieke medische wetenschap en vormt de basis van andere manuele behandelmethodes zoals manuele therapie en chiropractie.

Als osteopaat benader je het lichaam als een functionele eenheid. Alles in het lichaam werkt met elkaar samen en is in de ideale situatie perfect op elkaar afgestemd. Indien er een klacht in het lichaam ontstaat moet er daarom verder gekeken worden dan alleen naar de symptomen.

Het op zoek gaan naar de oorzaak van de klacht maakt het vak zo boeiend en bij iedere klacht anders.

Daarbij gelden er een aantal belangrijke principes binnen de osteopathie. Een daarvan is het zelf herstellend vermogen van het lichaam. Het lichaam is op ieder moment van de dag bezig zichzelf gezond te houden en aandoeningen of klachten te voorkomen.

Komt het lichaam toch in de problemen dan maken wij een onderscheid tussen structurele klachten en functionele klachten.

Onder de structurele klachten vallen klachten waar je mee naar een huisarts of specialist moet. Dit kunnen bepaalde ziektes zijn, een botbreuk of psychische problemen.

Gaat het om functionele klachten zoals spanningshoofdpijn, nekpijn, buikpijn, lage rugpijn, een verzwikte enkel, etc. dan kan een osteopatische behandeling aangesproken worden.

Het tweede principe van de osteopathie is dat alles in het lichaam draait om beweging.
‘Zonder beweging is er geen leven en met een bewegingsbeperking ontstaan er klachten’.

Als osteopaat gaan wij op zoek naar de bewegingsbeperking die de klachten veroorzaakt. Dit kan liggen in een verkorting van een spier of pees maar bijvoorbeeld ook door een verkleving in het buikvlies na een operatie.